Ренесансът е течение в архитектурата и културата, което се заражда през 15 в. в Италия, като съзнателно завръщане към образците от античната култура в пълен противовес на съществуващата в този момент готика. Готическото изкуство бива определяно от новите теоритици като варварско.

Ренесансът преди всичко представлява период, в който започва да се обръща внимание на светското – всички погледи се насочват към кралските дворове, към владетелите и екстериора и интериора на техните замъци. Новият стил в архитектурата поставя своето ударение върху симетричните форми, геометрията, пропорциите, периодичната повтаряемост на дадени части, които често са заимствани от Древна Гърция и Древен Рим. Усложнената пропорционална система през Средновековието със своите несиметрични силуети и профили се заменя от равномерно разполагани форми и заоблени предмети.

От Италия Ренесансът почти веднага се пренася и във Франция от крал Шарл Осми, който в продължение на две години държал под свое владение Неапол. Франсоа I пък е първият, който се доверил на италиански майстори за построяването на замъка Фонтенбло, а след това и замъка Шамбор, с който поставя началото на строителството на Лувъра.

През това време френската аристокрация взема красивия пример на своя владетел и започнала да строи своите замъци също в италиански стил и да ги обзавежда с италиански мебели. Така френските дворове бързо се сдобили с камини с резбован дъб, които заместили досегашните от камък, столовете пък станали по-удобни и по-големи, а шкафчетата започнали да имат и чекмеджета.

 

Френските мебели – Тримата Луи

При една задълбочена визита в дворците Версай и намиращите се до тях Голям и Малък Трианон може да се проследят стиловете на тримата Луи – Четиринадесети, Петнадесети и Шестнадесети.

ЛУИ XIV – Барок

За съжаление на голяма част от френската буржоазия, стилът на Луи XIV не става масов заради скъпата му реализация. Той се характеризира с перфектно хармонично съчетание на прави и криви линии и мебели с богато резбовани крака, имащи форма на колони. Най-често са били изработвани от нежната дървесина на абанос, дъб, орех, круша, дивата череша и бук.

Майсторите започват да прилагат ориенталски технологии, които представляват лакиране с цветни лакове – това води до имитация на китайското изкуство. Друга специфична черта на архитектурата на Барока са цветните мрамори, които са богати на естествени жили. Появява се и инкрустацията на мебели с полускъпоценни камъни – тази техника остава запазена марка за великолепието на времето на Краля-Слънце.

Столовете, диваните и креслата по това време са големи и богати, като великолепието им се допълва от специална тапицерия с гобленни тъкани. Тази гобленна манифектура е толкова изящна, че се е запазила и до ден днешен и именно тя създава „стилът Луи XIV“. Той най-общо може да се определи като класически Барок, който демонстрира мощта на абсолютния монарх.

ЛУИ XV – Рококо

Ако за да прослави своето величие, Кралят-Слънце предпочита масивната квадратна форма, то неговият наследник прави точно обратното.

Луи XV се увлича по по-романтичния стил, по нежните форми, които са създадени с мисъл за прославата и удобството на красивите дворцови дами. Във водещ принцип се превръщат плавните женствени криви – като започнем от тавана, преминем през панелите на стените и рамките на вратите, достигнем до огънатите ъгли на стаята и свършим с нежните заоблени мебели.

Този стил става известен още като Рококо. Характеризира се с фина лекота и грация на формите и размерите, всички мебели се украсяват със сложни резби и фалшива позлата, появяват се изображенията на любовта. Краката и облегалките на мебелите става извити и почти без прави линии, а за декорацията им се използват орнаменти на палмови, лаврови и акантови листа, цветови, филизи, както и любовни символи като стрели, лъкове, Купидон, факли и др.

Стилът Рококо бяга от предшестващата го масивност и монументалност на формите. Тук размерите на мебелите са много по-малки, като за тях се използват тапицерии от най-нежни материали – седеф, коприна. И за да се завърши подобаващо цялото това изящество, специално за Луи XV и мадам де Помпадур започва да се произвежда порцелан.

 

В раздел „Старинни уникати“ ще откриете всички видове средносековни стилове мебели и аксесоари.