Аксесоарите на кралските величия от Ренесанса – част 1

Ренесансът в Стара Европа е периодът на най-силно развитие на екстериорната и интериорната архитектура. Под влияние на кралете през тази епоха се появяват мебели с огромно разнообразие от дизайни, форми, материали и инкрустации, които остават популярни, обичани и предпочитани и в наши дни.

През ерата на Ренесанса например е измислен кухненският бюфет (наречен „Хенри II“), който е богато декориран, снабден непрекъснат фронтон и колона; изобретени са шкафовете с чекмеджета и рафтове; появява се сглобката на зъб и длаб, която позволява да се съединяват елементи под прав ъгъл и много други.

Луи XIII

Стилът на френския владетел Луи XIII е повлиян най-вече от испанските и фламаските влияния. При него надделява идеята за перфектен комфорт над изобилната декорация. Характеризира се с извити дървени декори с извивки с усукване и с подпори. Точно по това време се появява и познатият ни и днес фотьойл, който се характеризира с много специфичната си форма на подпорите за ръце. Те са силно уплътнени и нямат почти никакви декорации. Модерни за това време са и шкафчетата с чекмеджета (фламандски, немски, испански и италиански). А за всички предмети от този стил от най-голямо значение били тъканите и материите на производство – те трябва да са здрави, издръжливи и най-вече комфортни.

Луи XIV

Кралят-Слънце изключително много е държал на блясъка и размера в своя интериор. Помещенията по това време са се отличават с огромни размери и високи тавани, заради което мебелите се произвеждат по-големи и масивни, като съдържат множество позлатени елементи и скулптури. Най-използваните материали са дъб, бук, орех, череша, круша, мед, калай и др.

През този период за първи път се появява тоалетната масичка Boulle, както още и скринът (познатото ни и днес ниско шкафче), канапето (фотьойла на Луи XIII с няколко допълнителни места), таблата-конзола и тъмносиньото писалище. А за облицовка на мебелите се използват най-вече пластики и изображения на животни – лъвски лапи и глави, рога, копита, сфинксове, графони, химери, херувими, купидони и др. От растителните мотиви предпочитани са дъбовите листа, лилиите, палмите и маслиновите и лавровите клонки.

Луи XV

Стилът на Луи XV създава едни от най-нежните, изящни и красиви мебели, които ни е оставило френското елегантно и изискано изкуство. Този период се характеризира с пиадестал на нежността, на женствеността, на удобството и на красивите извивки.

Именно през владетелството на Луи XV на мода идват извитите линии и „Rocaille“ дизайна. Всички изображения вече имат асиметрична форма, вдъхваща лекота и грациозност. Повърхностите се инкрустират с фалшива позлата и сложни резби, чиито елементи символизират любовта – купидон, стрели, факли, ликове и т.н.

 През този период се забелязва огромно разнообразие на всякакви видове маси – тоалетни масички, маси за четене, за игра на карти, конзоли и др., както и на столове – voyeuse и bergeres столове и кралски фотьойли. Нови части на мебелировката, които се появяват, са писалището и ниското подвижно бюфетче.

 

Снимката е от парижката вила на световно известния моден дизайнер Валентино Гаравани, основател на модна къща Valentino. Старинната къща е построена през XVII век, от министър на финансите на тогавашния крал Луи III Справедливия.

Антикварни подаръци