Аксесоарите на кралските величия от Ренесанса – част 2

Луи XVI

Стилът „Луи XVI“ по-скоро би трябвало да се нарича Мария Антоанета, тъй като е повлиян изцяло от нейния вкус. Линията на мебелите става права, изящна и елегантна – видима е например във фините крака на столовете и фотьойлите, както и в деликатното позлатяване на голяма част от мебелировката.

От декорацията и украсите отсъстват напълно асиметричните форми. Всичко става квадратно, с форма на шапка с обърната нагоре периферия или с форма на медальон. Завръщат се отново подпорите за ръце на столовете, като вече продължават чак до нивото на краката. Използваните орнаменти са борови шишарки, розетки, перли, вейки, звезди и др. Като най-популярният материал е бил бронзът, който най-често се е позлатявал и гравирал – по този начин с лекота се е разчувала монотонността, която носат идеално правите линии. Краката на столовете са прави и в разнообразни форми, но все пак строги.

 

Луи-Филип

Стилът на Луи-Филип се характеризира с максимална опростеност на формите. Това едва ли ще учуди някого, като се има предвид, че става дума за периода на Френската веволюция (1789-1799). Това е време на мащабни социални и политически промени, в което всеки е търсел единствено сигурност.

Търсенето на здравина и сигурност се отразява и в архитектурата – появяват се издръжливи, устойчиви, масивни и функционални мебели. Този период е силно повлиян и от нарастващата индустриализация в производството на мебелировка, заради което цените биват относително ниски и по джоба на средностатистическия французин.

 

Наполеон III Бонапарт

Втората империя на Франция се оглавява от неумолимия френски политик и император – Наполеон III Бонапарт. По време на неговото управление в архитектурата се наблюдава рязко завръщане към стиловете на Луи XV, Луи XVI и готиката от Средновековието. Нови мебели вече не се създават – те биват изцяло имитирани и копирани от предишни епохи.

Целта на Напоелеон е да копира напълно великата Римска империя. Заради това майсторите имат за задача да възстановят най-бляскавите и пищни мебели, познати до този момент. Така се наблюдава завръщане към прекомерните орнаменти и декорации, към бронза, към позлатеното дърво, към инкрустациите Boulle и към стила Neorocille. И в тази огромна плетеница винаги успяват да се промъкне и по някоя препратка към личността на владетеля.

Ампир

Именно така се появява стилът, който днес познаваме като Ампир. Той е плод изключително и само на личния вкус на Наполеон, който той успява да наложи през годините на своето владичество. Апир изразява абсолютизмът на монарха, в който се преплитат елементи от египетската, романската и гръцката античност. Най-често мебелировката е в масивни, кубични и симетрични форми, като за предпочитане са били функционалните и семпли предмети. За изработката на масите и столовете най-често се е използвал бук, като отвреме навреме се е заменял от по-екзотични дървета като ясен и орех.

В декорацията най-предпочитаните елементи са тези, които пресъздават някакви древни форми като Сфинкс, медальон, звезда или самите символи на Наполеон – орел, пчела и латинската буква N. Така мебелите на императора разкриват целия му блясък. Новостите, които се появяват, са цилиндрична нощна масичка с мраморен връх, фризьорска масичка, пиедестал с един крак и др.

 

Снимката е от руски сайт за идей в интериора. В него можете да научите как да комбинирате сами имперските стилове във вашия дом или офис.

 

Антикварни подаръци